Vihdoinkin Tainan teos suomennettu!

Suomentanut YTM Anneli Alatalo, 2016. Taina Adolfsson on ollut varsin paljon esillä Ruotsissa ja hän on hakenut korvausta hyväksikäytön kohteeksi joutumisestaan. Ks. tästä. Tainan teosta voi tilata eri kirjakaupoista. Ks. mm. tästä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittamalla pahimmasta parhaimpaan saatavissa e-kirjana eri tahoilta

Vuosisadan kolmoismurha

Rauno Jokiniemen kirjoittama Vuosisadan murha ilmestyy lähiaikoina. Teos käsittelee ratkaisemattomaksi jäänyttä Bodomjärven kolmoismurhaa.

Tuon ajan yhteiskunnan ajattelutavat ja arvot on tuotu esiin kiinnostavalla tavalla. Jokiniemi on tehnyt mittavan julkisuudessa esillä olleen materiaalin pohjalta fiktiivisen kuvauksen öisistä karmeista tapahtumista. Teoksen kielellinen tarkistus/YTM Anneli Alatalo, 2017.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisäksi Menneisyys mukana
Painettuna kaikkialta ja e-kirjana e-kirjakaupoista kuten Apple iBooks, Amazon Kindle Shop ja Google Play sekä Elisa Kirja. Kirja on myynnissä lukuisten kauppiaiden kautta 30 Euroopan maassa ja Apple iBooksin ja Kobon kautta myös USA:ssa ja Kanadassa. Elisa Kirjasta e-kirjana.

Menneisyys mukana- teoksen 2., uusittu painos on ilmestynyt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eveliina von Waisin etiäiset I-III

Nyt saatavissa kaikki kolme dekkaria yksissä kansissa, ks. tästä.

20141220_0949162.jpg

Havaintoja

Eräänä aamuna istahdin jälleen kerran työmatkalla bussiin. Hetken mielijohteesta käännyin katsomaan taakse. Penkkirivin puolivälissä istui iäkäs pariskunta kansallispuku yllään. Molemmat tuijottivat ilmeettöminä, vahamaisin katsein eteensä. Käännyin hämmentyneenä menosuuntaan ja pohdin, olinko hereillä.

Bussissa uppoudun monesti ihmisten kasvoihin. Tutkimusmatkallani pohdin, minkä tausta heillä voisi olla, minkälainen mielentila heillä juuri nyt on. Jokaisen kasvot kertovat omaa tarinaa, minä katselen ja kuuntelen avoimin mielin, kiinnostuneena.

Metrossa kännykän kanssa itseään viihdyttäviä ihmisiä. Mihin ihmisen kanssa seurustelu on kadonnut?

Neonvärinen hapsottava tukka. Hän olemassa.

Paperi saapui virastosta. Tarkistan olemassaoloni. Olen yhteiskunnan jäsen.


Kirjamessut Helsingissä 22.-25.10.2015

Elämäni ensimmäiset kirjamessut, joihin osallistun kirjani merkeissä. Menneisyys mukana on omakohtainen teos siinä suhteessa, että lähipiiri voi tunnistaa sieltä myös aitoja tapahtumia ja tunteita, joita kirjoittaja itse on kokenut. Kirjoittajan näkemys asioista ja tulkinta on aitoa. Luonnollisesti teoksen kertomus ja juoni ovat fiktiivisiä. Kyseisiä ihmisiä sinänsä ei löydy. Ei myöskään kyseisiä tapahtumia. Mutta! Ajan henki, yhteiskunnallinen tilanne, ajan lukiolaisuus, nuoruus ja siihen liittyvät ajankohtaiset elämäntapahtumat ovat aitoja.

Kohtalonomaisuus, aiempien sukupolvien perintö ja hetken tekojen vaikutus tulevaisuuteen, ihmisen muuttuminen ajan myötä - sellaisenaan vaikeita kysymyksiä pohdittavaksi ja sellaisenaan niihin tuskin on olemassa oikeaa tai väärää vastausta.

Want to know what it is question about?

Look at FaceBook. Here.

MENNEISYYS MUKANA ON NYT MYYNNISSÄ!

Yhteystiedot kohdassa löytyy linkki sivustolle, josta löytyy viimeisimmän teokseni Menneisyys mukana myyntitiedot ja tilauslomake. Lisäksi teosta saa painettuna kirjakaupoista ja e-kirjana suurimmista e-kirjamyyntikaupoista ja myöhemmin myös kirjastoista.

Menneisyys mukana on täysin fiktiivinen romaani, jossa yhdeksän nuorta käyvät lukiota 1970-luvulla, valmistuvat ylioppilaiksi, jatkavat omille tahoilleen elämässä ja kohtaavat neljänkymmenen vuoden jälkeen luokkakokouksessa. Mitä heistä on tullut, miten heillä on mennyt, mitä he nyt ajattelevat? Tämä ei kuitenkaan riitä. Menneisyydestä nousee esiin asioita, jotka selviävät vasta nyt. Mitä tapahtui Sepon ja Laurin välillä ja miksi? Mitä Helena on salannut neljäkymmentä vuotta? Miten Matin ja Tuulan, Kaukon, Liisan, Sinikan ja Mallan elämä jatkuu?

Paluu menneisyyteen osoittautuu paljon vaativammaksi ja haasteellisemmaksi kuin kukaan saattoi aavistaa. Aiemman sukupolven tekemiset siivittävät nuorten tekemisiä ja vaikuttavat vielä vuosikymmeniä myöhemmin kohtalokkaalla tavalla. Saarnaajan lasten Lyydian, Iivarin ja Serafiinan elämään vaikuttaa isän ratkaisut. Ylettyykö vaikutus yli sukupolvien, ken tietää?

Vaikka romaanin tapahtumat sijoittuvat Kemiin ja silloiseen Kemin maalaiskuntaan, aikajakso on universaali ja yleissuomalainen. Tapahtumat olisi voinut sijoittaa minne tahansa suomalaiseen kaupunkiin ja maalaiskyläyhteisöön.

EVELIINA VON WAISIN SEIKKAILUT JATKUU SYKSYLLÄ

Nyt kolme dekkariosaa saatavissa e-kirjana Elisa Kirjasta ja painettuna kirjakaupoista ympäri maailmaa. Ks. mm. Adlibris.

Eveliina von Waisin etiäiset I osa, Kalliolta tippunut ruumis

Eveliina ja Marco von Waisin takapihalle putoaa kalliolta ruumis. Eveliina rupeaa selvittämään kuka, mistä ja miksi on kyseessä. Piispankallion etsivätär omaa yliluonnollisen kyvyn nähdä rikokseen liittyviä etäisiä, joten hän on aikamatkan päässä poliisista. Epätavallinen alku johtaa mitä ihmeellisimpiin käänteisiin. Huumemaailma on oma imperiuminsa, joka arvaamattomuudessaan ja vaarallisuudessaan sivuaa Eveliinan elämää ja vie hänet mukanaan. Eveliinan ja Marcon henki on vaarassa. Vehnäoluiden ja vankkumattoman uskon voimalla Eveliina etenee tutkimuksissaan. Tutuksi tulevat niin papa Bro, hänen poikansa Karl, kapteeni Nicolas, matruusi Leo, perämies Kale, Andreas ja monet muut.Kuinka Eveliina onnistuu ratkaisemaan elämäänsä ilmaantuneen yllättävän tapahtuman? Syvällistä pohdintaa, tragikoomisuutta ja huumoria käsittävä dekkari päättyy yllättävään lopputapahtumaan. Kokonaisuudessaan uppoutuminen huumemaailmaan muuttaa Eveliinan elämän.Eveliina von Waisin etiäiset on ensimmäinen osa Piispankallion etsivättären rikostutkimuksia.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Eveliina von Waisin etiäiset II osa, Isabelan kuolema

Isabelan kuolema perustuu osittain tositapahtumiin. Eveliina palaa Marcon kotiseudulle Espanjan Costa del Solille Mijasiin. Isabela, hänen tuntemansa tyttö on kadonnut lähellä kotiaan. Vähän myöhemmin katoaa myös Manuela, Isabelin ystävätär. Kyläyhteisön rauha ja perusturvallisuus järkkyy. Poliisin päällikkö Juan on kauhuissaan, koska hänen tyttärensä Ana on Isabelin ja Manuelan ystävä. Kaikki nuoret ovat vaarassa. Milloin ja missä välittäjät iskevät?Ihmiskauppaa käydään nuorilla, elämänhaluisilla ja tulevaisuus edessä olevilla. Välittäjille he ovat tavaraa, jota liikutellaan rahaa vastaan. Eveliina, Marco, eläkkeellä oleva poliisi Kalle ja yksityisetsivä Martti-Masa tekevät kaikkensa tuhotakseen ihmiskaupan. Juan ja Manolo käyvät pitkän ystävyyden nimissä kahdenkeskisen taistelun, jossa ei voi voittaa. Miten käy Isabelin, kauniin andalusialaisen kaunottaren?
..................................................................................................................................................

Eveliina von Waisin etiäiset III osa, Iloluontoiset naiset

Sami ja Eveliina kohtaavat varsin erikoisissa olosuhteissa. Eveliina on lähtenyt irrottelemaan Marcon ollessa Costalla. Sami puolestaan on työhommissa. Iloliiterissä on tapettu nainen ja tapetaan toinenkin molempien silmien alla. Sittemmin kuolemien välille löytyy yhteys nimeltä Markus. Kaikki ei etene suunnitelmien mukaan.Basse Behm on mies, joka ei elä niinkuin muut. Hänen mukanaan Lapista matkannut leuku harjoittaa oman käden oikeutta. Miksi? Sitä Eveliina ja Sami yhdessä Marcon kanssa yrittävät selvittää. Juuri kun Bassen elämä näyttää etenevän hyvään suuntaan, tapahtuu jotain lopullista. Oman käden oikeus puhuu loppuun saakka.

Ensimmäinen kirjoitelmani, joka myös e-kirjana Elisa Kirjassa
Romaani Tiikerilijat

Kaukana Lapissa on pieni kylä. Voisi luulla, että se on ihan tavallinen kylä, mutta näin ei ole. Lesbopariskunta Anna ja Heli muuttavat Helsingistä tähän pieneen kyläyhteisöön nimeltä Lapinkylä. Annan isä on paikkakunnan entinen kunnanjohtaja. Anna aloittaa työt kulttuurisihteerinä ja Heli lukion äidinkielen opettajana. Onnellista nuorta paria kohtaa jo ensimmäisellä viikolla traaginen tapahtuma, joka suistaa heidän elämänsä pysyvästi raiteiltaan. Heistä tulee koko kylän ja julkkiksia kertaheitolla. Kylän itseoikeutettu johtaja valtuuston puheenjohtaja Pekka ja hänen vaimonsa kunnanlääkärinä toimiva Salla, pankinjohtaja Martti ja hänen vaimonsa Martta sekä kyläläiset kietoutuvat Annan ja Helin kohtalon ympärille. Kosto on tapahtuneen mittainen. Kostaja on todellinen yllättäjä. Eikä siinä kaikki. Myös Salla paikkakuntalaisena joutuu vyörytyksen kohteeksi. Hänen henkensä on vaarassa. Asiaa ei auta, vaikka uusi kulttuurisihteeri Piia ja hänen ystävänsä Tero yrittävät aloittaa puhtaalta pöydältä. Seksuaalinen machokulttuuri alistaa naisen. Miten käy kolmen tiikerilijan, itsetietoisen ja ennakkoluulottoman naisen, jotka yrittävät elää konservatiivisessa uskonnollisessa yhteisössä pää pystyssä ja vapaina päättämään omista asioistaan? Pohjoinen ja etelä kohtaavat erilaisine ajattelumaailmoineen. Mieheys ja naiseus kohtaavat kuin tiikerilijan kukinnon kaarevat oranssinpunaiset kehälehdet ja niiden keskellä kohoava ruskea falloksen muotoinen uloke.MIKSI IHMISISTÄ KASVAA PETOJA?

20150120_072122-2.jpg

Kautta aikojen ihmistä on kiinnostanut, miksi jotkut ihmiset muuttuvat ihmispedoiksi. Miksi he muuttuvat julmiksi tappajiksi, kiduttajiksi ja elämän ja materian tuhoajiksi? Löysin artikkelin, jossa viitataan lähtökohtaisesti ihmisen persoonallisuuden osuuteen tähän kehityskaareen. Ks. tästä.

Perimän ja ympäristön vaikutuksista ja jomman kumman vahvemmudesta on aina vedetty pitkää tikkua. Kumpi voittaa? Itse olen biologispainotteinen psykologi ja uskonut kohtalonomaisuuteen tässä asiassa. Se mikä ituna on annettuna perimässä, ilmenee ennemmin tai myöhemmin. Tunnen ihmisiä, jotka hyvistä ympäristölähtökohdistakin käsin ovat olleet ja ovat edelleen nk. luonnevikaisia eli haeskelleet ja toteuttaneet asioita, jotka ovat linjakkaasti kallellaan tiettyyn suuntaan. Puhutaan kiinnostuksesta alittaa rima sieltä, missä se on matalimmillaan, petkuttaa, valehdella, varastaa, käyttää toisia hyväksi omien halujen ja tarpeiden tyydyttäjinä. Siksipä minua kiinnostaa katsella ihmisiä avoimin silmin ja havaita, mitä he omaehtoisesti ovat. Nk. perustason löytyminen merkitsee minulle ihmisen todellista kohtaamista. Mairea hymy ja pehmeät kohteliaisuudet peittävät aitouden, mutta psykologin silmää ne eivät petä.

Lisäksi on tehty kokeita, joilla on osoitettu, että ihmisestä kuin ihmisestä voidaan myös tehdä julmuri. Ks. tästä. Ja tässä toinen.

Suosittelen lämpimästi myös teosta Pahuuden psykologia, joka avartaa em. sfääriä entisestään. Ks. tästä.

Dekkarissani Iloluontoiset naiset, olen ensimmäisen kerran lähtenyt pahuuden psykologian tutkimusreitille. Basse Behm on mies, joka ei elä niinkuin muut. Hänen mukanaan Lapista matkannut leuku harjoittaa oman kädenoikeutta. Miksi? Sitä etsivät Sami ja Eveliina pyrkivät selvittämään.

Kirjassani Menneisyys mukana pahuuden psykologian tematiikka laajenee entisestään. Tuntuu kuin vähitellen kirjailijana on löytämässä omintani. Kun on elänyt selkään puukottajien parissa, luottamus ihmiseen on realisoitunut. Nyt on siirtyminen analyysista synteesiin, ei vihan tai katkeruuden kautta, vaan syvän ihmetyksen vallassa voi päästää itsensä irti kuvaamaan asioita. Liian luottavainen ja sinisilmäinen ei kenenkään kannata olla, mutta ei myöskään kyyninen.

20150526_131339.jpg

MIKSI ASIAT KOUKUTTAVAT?

Miksi pitkäveteiset tavallista arkielämää kuvaavat tv-sarjat koukuttavat?

Slow food, slow tv. Itse olen lukenut huippukirjoittajien kuten Larsson, Nesbo tai Marklund, vain joitain esimerkkejä mainitakseni, teoksia ja ihailen heidän taitojaan tavattomasti. Mutta. Kun pyörittää omassa elämässä tapahtumarikasta, työntäyteistä, virikkeistä ja alati uutta tapahtumaa ja asiaa suoltavaa elämää, on usein ihan naatti. Ei jaksa työstää vapaa-ajalla raskaasti jotain, vaan haluaa lepuuttaa aivoja, päästä helpommalla. Liza Marklund tai Sofi Oksanen tuottavat jo paljon helpommin etenevää tekstiä. Puhdistuksen luin yhdellä istumisella.

Tuttu tv-sarja juuri siihen aikaan, kun tavallisen työpäivän jälkeen istahtaa sohvalle, alkaakin sopivasti. Ei tarvitse ajatella, voi vain katsoa tutunoloista juonta, tutunoloisia replikointeja ja nauttia. On helppo pysyä juonessa mukana, kun vasta kymmenennen jakson jälkeen mukaan ilmaantuu uusi juonne, punos, jota aletaan keriä auki. Wov!

Ihailen Agatha Christien tuotantoa. Hercule Poirot ja neiti Marple ovat lyömättömiä! Juonen selkeys ja helppous ja loppuratkaisu. Siinä se!

Dekkareissani idea on saman tyyppinen. Helppolukuisuus, juonen selkeä eteneminen siten, ettei tarvitse koko ajan ikään kuin ratkoa itse rikoksia, voi olla mieltä lepuuttavaa. Silti. Ja sanon silti, juoni teoksissani saa käänteitä, joita on vaikea etukäteen arvata. Erilaiset ihmistyypit elämänkohtaloineen, ei aina ihan tavanomaisine sellaisineen, virittää ajattelua pois arkielämästä. Voisiko tuo olla totta? Liikutaan rajamailla. Elämän moninaisuus, ihmisten erilaisuus tuottaa tarinaa, joka voisi olla totta, ihmistyyppejä, joita ihan oikeasti voisi olla olemassa. Ja silti. Epäilyken hiven jää leijumaan ilmaan. Siinäpä se.

Jos kaipaat uusia lukuvinkkejä, mm. tämä ryhmä lukee ja suosittelee... Ks. tästä.

20141026_112403.jpg

NORMAN BATES HOTEL -sarja on alkamassa!

Kiehtovaa! Jälleen saamme elää hulluuden rajamailla ja hulluutta katsoen. Sattuneesta syystä asia kiinnostaa minua kovasti. Meissä kaikissa on pieniä ituja kaikenmoiseen, mutta terve kontrolli pidättelee, ettemme toteuta kaikkea mahdotonta/mahdollista. Pojan ja äidin suhdeduo kiinnostaa myös siitä syystä, että minulla on kolme poikaa, jotka ovat minulle hyvin läheisiä ja rakkaita. Silti en ole pystynyt tai edelleenkään pystyisi tarkertumaan heihin ja elämään elämää heidä kauttaan. Äidin rakkaus sydämessä olen irroittanut heidät elämään omaa elämää. Seuraan ja nautin ja toivon kaikkea hyvää. Normanin ja hänen äitinsä suhde sen sijaan on patologinen, symbioottinen suhde, jossa kahden ihmisen välinen erottuvuus hämärtyy. Psykoosissa ovat mukana lopuksi molemmat osapuolet. Äiti tuhoaa poikansa. Norman Batesista ja hänen luojastaan voit katsoa lisätietoa tästä.

Odotan mielenkiinnolla!

20150704_202824_resized.jpg

THE WALKING DEAD

The Walking Dead tv-sarjana alkaa alusta uudelleen! Wikipediasta löytyi varsin perusteellinen selvitys zombeista ja zombiudesta. Ks. tästä. Pilkkanimenä zombi viittaa henkilöön, joka on kömpelö ja jähmeä ja hieman hidasälyinen. Myös kapea-alainen kiinnostus voi liittyä henkilöön.

Jääkäämme mielenkiinnolla seuraamaan alkavaa sarjaa. Ihmisen yksinäisyys, kaipuu toisen luo, turvallisuuden hakeminen ja pelottavan poikkeavuuden hallitseminen herättää outoja ajatuksia! Yee!

20150526_131339.jpg

PAINETTU VAI EI!

Keskustelu e-kirjojen ja painettujen välisestä paremmuudesta/huonommuudesta on varsin ajankohtainen. Itsellä on ollut muinoin isokin kirjahylly täynnä kirjoja. Nyt on pyrky pelkästään e-kirjoihin, silllä virtuaalinen kirjahylly on helpompihoitoinen, helppokäyttöinen missä vain ja aina ajan tasalla pienellä vaivalla. Kirjakirppis on mukavan helppo tapa päästä luetuista paperikirjoista eroon. Lisäksi voi vaikka sortua hetkellisesti omistamaan jonkin paperiversion ja sitten taas laittamaan sen kiertoon. Olen myös Elisa Kirjan ystävä, koska sieltä saa e-kirjoja, äänikirjoja ja painettuja kirjoja. Mitenkä se olikaan: ilmastoa säästää se, ettemme printtaa kaikkea paperille, vaan tarkastelemme sitä virtuaalisesti. Viisaammat ovat kertoneet. Minä uskon.

Aloitteleva kirjailija joutuu pohtimaan, miten tästä eteenpäin, kun on saanut ensimmäisen teoksen valmiiksi tai jo useamman. Itsekustaneet ovat nopein tie saada kirja julkaistua. Riippuu teoksen tasosta, ovatko eri tahot valmiit ottamaan julkaisu- ja markkinointivastuuta. Vinkkiä siitä, mikä on omakustanne, puolikustanne tai kokokustanne, saa mm. Mediapinta oyn:n sivustolta. Myös BoD on tutustumisen arvoinen. Lisäksi Palmenian kirjoittajakoulu järjestää infoja ja kursseja mm. kirjan julkaisemisesta. Oma sivusto ja sosiaalinen media kannattaa ottaa hyötykäyttöön hetimmiten. Kirjan julkaisemisen kolme vaihetta löytyy mm. sivustolta Bod. Mielenkiintoinen matka siis kaiken kaikkiaan!

Ja jos rahkeita riittää, voi avata teoksilleen koko maailman. Ks. tästä Amazonin sivustoa. Ja joissain tapauksissa agentin palkkaaminen kannattaa, esim. tässä yksi varmasti osaava taho!

Toki muitakin tahoja löytyy, mutta tässä aluksi.

20150519_190549.jpg

FAVORITTEJANI

Agatha Christie, rikosten kuningatar on favorittiykkönen. Ehdottomasti. Hercule Poirot ja neiti Marple ovat olleet esikuvina, kun suunnittelin ja kirjoitin Eveliina von Waisin (engl. Abigail von Wais, detective of the Bishop's rock) seikkailuja. Miltei hengittämättä seuraan ko. fiktiivisten hahmojen seikkailuja tv:ssä. Juoneltaan monimukaiset ja kerroksiset tarinat koukouttavat. Ja monet muutkin tykkää, katso vaikka tästä.

Jo Nesbo koukuttaa joka kerta. Miksi? Kypsää, viimeisteltyä, nautittavaa kieltä ja kuvausta. Monikerroksinen juonen eteneminen ja vertahyytävät kuvaukset. Ei voi muuta kuin toivoa, että joku päivä osaisi kirjoittaa itsekin yhtä tasokkaasti.

Stieg Larsson kykeni tuottamaan ihmiskuvauksia, jotka lyövät mielestäni laudalta kaikki lukemani. Lisbeth Salander aitoudessaan tavoittaa ristiriitaisen ja omalaatuisen nuoren naisen todellisuutta tavalla, joka saa kylmät väreet selkäpiihin. Myötätunto ei voi olla kenenkään muun puolella kuin Lisbetin.

Liza Marklund ja hänen luomansa kuvitteellinen ruotsalainen rikosjournalisti, joka esiintyy romaaneissa ja niistä tehdyissä elokuvissa.

Columbo. Tässä juttu Columbon autosta ,1959 Peugeot 403 Cabrioletista. Ai niin...yksi juttu vielä. Tv-etsivä vailla vertaa. I love him!

Meinasin ihan unohtaa Ruth Rendellin.

Lisäilen tässä ajan myötä favorittejani vähitellen sivustolle...